Adreça

ESTEM:

Rutlla Baixa, 21
17230 PALAMOS

Telf. 972 317 495
Fax: 972 317 461

efogas3@terra.es

 

 CALEFACCIÓN

Les baixes temperatures pròpies de l'època hivernal en què estem, han obligat a que en moltes cases es posin en marxa els sistemes de calefacció. Al nostre país més d'un milió d'habitatges disposa de calefacció col · lectiva i més de tres milions disposen d'un sistema individual (electricitat, gas natural, propà, butà, fuel ...), amb el consegüent increment del consum energètic.

La calefacció representa el 64% del consum energètic total d'una casa, un despesa excessiva que es pot rebaixar si fem un ús correcte dels sistemes de calefacció. Triar el sistema de calefacció més adequat per a cada habitatge i família és una tasca que requereix un conscienciós estudi de les característiques de la nostra llar, del cost que estem disposats a assumir i del tipus de clima del lloc on residim. L'oferta és àmplia i hi ha sistemes per a totes les necessitats. Aquí els mostrem uns exemples:

 

 

 


 

GAS:

Dins de totes les possibilitats, la calefacció de gas natural sempre ha predominat com una de les més eficients, és que el seu funcionament és bàsic i el seu manteniment gairebé nul, a més és convenient aclarir, que els nous dispositius compten amb vàlvules de seguretat per tant, davant d'una pèrdua de gas, la mateixa es tanca de manera automàtica. Justament era aquest el principal problema de les estufes de gas, la seva seguretat; milers de casos es van reportar en tot el món de persones que es llevaven intoxicades, per revertir aquesta situació els sistemes s'han millorat i ara podem assegurar que els calefactors de gas són més que segurs.


 

GAS-OIL:

Les calderes poden funcionar a base de diversos combustibles o fonts energètiques; actualment l'energia solar proveeix moltes d'elles a través dels panells fotovoltaics, i encara que és cert que els raigs emanats pel sol ens brindaran una alternativa eficient per suplantar als combustibles fòssils, desplaçar a certs objectes és encara una acció molt complicada.

Això passa amb les calderes de gasoil, segurament, si anem a una botiga d'articles per a la llar ens toparem amb diverses d'elles, això és perquè el gasoil constitueix una solució ideal per cobrir les necessitats de calefacció, com d'aigua calenta sanitària , en departaments, habitatges unifamiliars, locals industrials o instal · lacions esportives. A diferència d'altres tipus d'energies que són inflamables a qualsevol temperatura, les calderes de gasoil funcionen a temperatures majors als 60 º C sense córrer riscos d'explosions, això demostra la seva fiabilitat, a més no necessita de mesures de seguretat o prevenció que puguin encarir el cost de la instal · lació.


 

BIOMASSA:

La biomassa vegetal és la matèria constituïda per les plantes. L'energia que conté és energia solar emmagatzemada durant el creixement per mitjà de la fotosíntesi. Per aquesta raó, la biomassa, si és utilitzada dins d'un cicle continu de producció-utilització, constitueix un recurs energètic renovable i respectuós amb el medi ambient.

Cremant gas o gasoil per a la calefacció, es transfereix i s'acumula a l'atmosfera carboni extret del subsòl profund, alimentant així l'efecte hivernacle. Per contra, la combustió de biomassa no contribueix de cap manera a l'efecte hivernacle, perquè el carboni que s'allibera cremant la fusta procedeix de l'atmosfera mateixa i no del subsòl.

Actualment, la contribució de la biomassa a la necessitat d'energia primària està molt per sota del potencial disponible, i es produeix fonamentalment per la utilització de llenya per cremar en xemeneies i estufes, sovint obsoletes i poc eficaços. No obstant això, les tecnologies per a la utilització de combustibles vegetals en sistemes de calefacció domèstica han experimentat un gran desenvolupament en els últims anys i han assolit nivells d'eficiència, fiabilitat i confort molt semblants als dels sistemes tradicionals de gas i de gasoil.

En aquest treball es presenta una panoràmica de les principals tipologies de calderes per a la combustió de biomassa, aplicada a la calefacció d'usuaris petits i mitjans. Bàsicament hi ha tres tipologies, segons les tres principals categories de combustibles vegetals:
- Llenya per cremar en tarugos; - fusta esmicolada (estelles), i pastilles de fusta mòlta i premsada (pellet).
Escalfar amb la biomassa no només és beneficiós per al medi ambient, sinó també per a l'estalvi, perquè a igualtat de calor produït, els combustibles vegetals costen molt menys que els fòssils.


 

TERRA RADIANTS:

És el sistema de calefacció per aigua calenta per la superfície del sòl. En els sistemes per aigua la calor es produeix a la caldera i es porta mitjançant canonades a xarxes de canonades encastades sota el paviment dels locals o casa.


Aquest sistema té l'avantatge que l'emissió es fa per radiació, de manera que es pot tenir en els locals habitats una temperatura seca de l'aire menor que amb altres sistemes de calefacció, el que suposa menors pèrdues de calor pels murs, sostres o sòls en contacte amb l'exterior. A Espanya, amb les temperatures mínimes exteriors normals, l'estalvi d'aquest sistema pot estimar-se entre un 15% i un 20%, sense disminuir les prestacions quant a comoditat tèrmica (sensació tèrmica).


 


 

ELECTRICITAT

Sovint es parla de la calefacció elèctrica com a solució quan no és possible disposar d'altres fonts d'energia. Molts usuaris també utilitzen radiadors elèctrics com una solució parcial o com a elements de suport a altres sistemes de calefacció.

No obstant això, una instal · lació completa de calefacció elèctrica, no només com a element de suport per a altres tipus de calor, és una solució que pot resultar molt avantatjosa en diferents aspectes:

Econòmiques: El cost de la instal · lació de la calefacció elèctrica sol ser menor que en un altre tipus de sistemes com els radiadors de gas, a més de no requerir obra ni instal · lació de canonades.

Seguretat: És neta i segura, sense riscos de fuites de cap tipus.

Comoditat: No requereix apenes de manteniment.

Regulació independent: Llibertat de regulació i programació independent per a cada radiador, de manera que podem obtenir diferents temperatures per a cada estada.